Delikatnie słone masło z orzechów włoskich

Jesień to czas który obfituje w orzechy, szczególnie w orzechy włoskie. Oprócz tradycyjnego dodawania ich do świątecznych ciast i kremów niewiele osób wie, że można przyrządzić z nich domowe masło. Orzechy zawierają w sobie wiele zdrowych składników i tłuszczów. Tłuszcze takie warto wykorzystać aby w zimie budować swoją odporność.

Domowe masło z orzechów

masło z orzechów włoskichMasło wykonane samodzielnie w domu jest w stu procentach zdrowe i naturalne dlatego jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż masło orzechowe znalezione na półce sklepowej. Masła z hipermarketów często mają znikomą ilość zmielonych orzechów, za to pełno substancji konserwujących, zapachowy i sztucznych barwników, które mają za zadanie stworzyć iluzję dobrego smaku. Nie wspominając już o ogromnej ilości cukru. Zatem jak zrobić domowe masło z orzechów włoskich? Na średniej wielkości słoik potrzebujemy około pół kilograma orzechów włoskich, dwie lub trzy łyżki oleju (każdy olej sprawdzi się idealnie, nie powinno używać się jedynie oliwy z oliwek), dwie łyżki dowolnego miodu, pół łyżeczki soli. Orzechy prażymy w piekarniku przez około piętnaście minut w temperaturze niższej niż 160 stopni. Jest to ważne ponieważ w wyższej temperaturze orzechy stracą swoje składniki zdrowotne. Po tym czasie brązowa łupinka z orzechów powinna zejść, jeśli nie – możemy usunąć resztki łupinek zawijając orzechy w ściereczkę i wygniatając je. Następnie orzechy należy zblendować na gładką masę razem z pozostałymi składnikami i mamy już gotowe masło orzechowe.

Przełożone do słoika masło nie od razu gotowe do spożycia, a jego data ważności wynosi od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy. Do zrobienia masła nadają się zarówno orzechy włoskie, arachidowe jak i migdały. Niezależnie od użytych orzechów przepis zawsze jest taki sam.