Mąka bezglutenowa i jej rodzaje

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów mąki. Od tej najbardziej pospolitej, czyli pszennej, po te najbardziej wyszukane, takie jak mąka kokosowa czy ta z ciecierzycy. Dla jednych zakup innej mąki to chęć zróżnicowania przyjmowanych posiłków, a dla innych to przymus wynikający z tego, że innej mąki jeść nie mogą. Mowa tu szczególnie o produkcie, jakim jest mąka bezglutenowa, którą mogą spożywać osoby chore na celiakię, czyli mające alergię na gluten. A więcej na ten właśnie temat poniżej.

Najpopularniejsze typy mąk bezglutenowych

mąka bezglutenowaProdukt, jakim jest mąka, używany jest do tworzenia przeróżnych, pełnowartościowych i sycących dań. Dziś mąkę można dostać we wszystkich możliwych wariantach i to w dość niskiej cenie, biorąc pod uwagę to, jakie cuda możemy z niej stworzyć. Jednak kiedyś ta mąka była najważniejszym składnikiem w domu, którego brak mógł oznaczać głodowanie całej rodziny. Dlatego też powinniśmy doceniać ten wyjątkowy produkt i pod żadnym pozorem go nie marnować. A jeśli chodzi o typ mąki, jaką jest mąka bezglutenowa, to do tej kategorii należy zaliczyć między innymi: mąkę kokosową, mąkę kukurydzianą czy też mąkę pozyskaną z ciecierzycy lub innych nasion strączkowych. Jednak te mąki mają bardzo charakterystyczny smak, dlatego też nie bardzo sprawdzą się w przypadku bardziej tradycyjnych dań. W takim wypadku z pomocą przyjdzie nam mąka bezglutenowa, która smakuje jak pszenna.

Oczywiście nawet jeśli nie jesteśmy na gluten uczuleni, dobrze jest różnicować nieco posiłki. Każda z mąk ma swoje zalety i na pewno dostarczy naszemu organizmowi wielu pozytywnych składników odżywczych. Przykładem może być na przykład mąka gryczana, jest to również oczywiście mąka bezglutenowa. A jak wszyscy wiemy, mąka pszenna do najzdrowszych nie należy.