Pakowanie żywności w folię

Każda firma spożywcza, która produkuje żywność, musi pamiętać o spełnianiu warunków higienicznych. Produkty muszą być odpowiednio zapakowane w specjalne folie termokurczliwe. Do takiego pakowania służą specjalistyczne maszyny, dlatego w podstawowym wyposażeniu firmy z branży spożywczej znajdzie się z pewnością automatyczna lub półautomatyczna zgrzewarka kątowa. 

Przebieg pakowania żywności w folię

pakowanie w folie termokurczliweUmożliwia ona bowiem pakowanie towarów w folię termokurczliwą z rękawa. Jak się odbywa takie pakowanie? W pierwszym kroku umieszcza się produkt w folii, a następnie w komorze zgrzewarki. Jeśli urządzenie jest półautomatyczne, wówczas to operator dociska ramię urządzenia. W ten sposób listwy urządzenia, które są ułożone prostopadle względem siebie, zgrzewają folię i mogą odciąć jej nadmiar. W efekcie takie pakowanie w folie termokurczliwe sprawia, że produkt znajduje się w foliowym worku. Gdy tylko folia jest już dostatecznie zgrzana, ramię podnosi się automatycznie, nie wymaga to zatem wysiłku od operatora. Produkt idealnie zapakowany w folię termokurczliwą zostaje odprowadzony przez taśmociąg, a urządzenie jest gotowe do zapakowania kolejnego towaru. Tymczasem zapakowany towar powinien wylądować jeszcze w tunelu obkurczającym, ponieważ tam folię termokurczliwą można dodatkowo zgrzać, co doprowadzi do stworzenia się tak zwanych zgrzewek. W ten sposób można idealnie tworzyć opakowania zbiorcze na przykład na wodę mineralną.

Słowem podsumowania, odpowiednie zapakowanie żywności jest bardzo ważne, gdyż od tego zależy bezpieczeństwo osób później spożywających towar. Żywność zapakowana w folię termokurczliwą nie psuje się, gdy będzie przechowywana w odpowiednich warunkach. Wyposażenie firmy spożywczej w sprzęt do pakowania żywności jest bardzo ważne.