Podwójna inwestycja w związku z piecem chlebowym

Ostatnio wpadł mi do głowy doskonały pomysł na to, w jaki sposób mogę bardzo mądrze zainwestować posiadane przez siebie pieniądze. Zwykle ludzie kupując piec wybierają, czy będą go używać do chleba, czy też do pizzy. Przecież można było to wszystko połączyć.

Pizzę i chleb można piec w tym samym, opalanym drewnem piecu

piec chlebowy i do pizzy opalany drewnemKupiłem piec i założyłem firmę. Generalnie była to jednocześnie piekarnia i pizzeria. Wiedziałem dobrze, co robię. Wcześnie rano i w ciągu dnia był w piecu wypiekany chleb i bułki, podczas gdy popołudniami i wieczorami piec służył do robienia pizzy na dowóz. To było doskonałe połączenie dwóch niezależnych od siebie biznesów. W nocy z kolei byłem w stanie robić i jedno i drugie – zamówienia na pizzę nie zdarzały się wcale tak rzadko. Skoro i tak w firmie przebywał piekarz wypiekający chleby i bułki, nauczyłem go też przy okazji w jaki sposób robi się pizzę. Gdy było zamówienie, przyjeżdżałem i zawoziłem je do zamawiającego. W ten sposób piec chlebowy i do pizzy opalany drewnem działał dosłownie przez całą dobę i na siebie zarabiał. Zwrócił się znacznie szybciej niż zakładałem, ale nie było to nic dziwnego – praktycznie non-stop był on włączony. Była to jedyna pizzeria w mieście czynna nawet o godzinie czwartej rano. Ludzie dziwili się gdy się dowiadywali, że piekarnia i pizzeria należą do jednej osoby, a nawet mają wspólną większość pomieszczeń wewnętrznych. Mój pomysł na podwójne wykorzystanie pieca był naprawdę doskonały – mało kto wpadłby na coś takiego inwestując swoje pieniądze.

Gdy mój mały syn opowiedział mi o swoim doskonałym pomyśle na biznes stwierdziłem, że naprawdę płynie w nim moja krew. Już od najmłodszych lat był równie przedsiębiorczy i kreatywny co ja – wiedziałem, że nie przekażę piekarni i pizzerii komuś, kto doprowadzi to do bankructwa.