Wyciskarki do soków

Soki świeżo wyciskane przed spożyciem są prawdziwą bombą witaminową pod warunkiem, że nie zostaną poddane żadnym procesom, mającym na celu wydłużenie ich trwałości. Soki i napoje owocowe dostępne w sklepach są najczęściej pasteryzowane, aby zlikwidować bakteria i wydłużyć ich trwałość od kilku do nawet kilkudziesięciu dni. 

Jak działają wyciskarki do soków?

wyciskarka do soku huromKupiony sok nawet po kilku dniach od otwarcia nie ulegnie rozwarstwieniu, natomiast świeżo wyciśnięty po paru godzinach od przygotowania ulega rozwarstwieniu na klarowną i mętną część. Dzieje się tak dlatego, że naturalny sok nie zawiera żadnych dodatków. Jedna szklanka soku jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminy, dlatego warto się zaopatrzyć w specjalny sprzęt. Wyciskarka do soku Hurom posiada aż trzy ostrza tnące i siekające owoce na miazgę, która jest przeciskana w kierunku wałów ślimakowych. W tym miejscu wyciskarka wytłacza z masy owocowej sok do ostatniej kropli, a pozostałości w postaci suchej pulpy przepycha do pojemnika na odpady. Ostrza są wykonane ze stali nierdzewnej i nie wymagają ostrzenia, a dzięki umiejscowieniu ich na różnych wysokościach, wsad jest dokładnie, nawet kilkukrotnie rozdrabniany na malutkie cząsteczki, z których łatwiej uzyskać sok. Wyciskarka Hurom jest wyposażona w poręczny, duży pojemnik na sok, w którym maksymalnie zmieści się nawet dwa litry soku. Dodatkowo specjalny zaworek „niekapek”, pozwala na precyzyjne wylewanie soku, bez ryzyka uronienia choćby kropli. Plastikowy pojemnik na wsad, posiada praktyczne wskazówki mówiące o tym, jaką ilość produktów należy w nim umieścić aby uzyskać jedną szklankę, pół litra, albo dwa litry soku.

Urządzenie jest łatwe w złożeniu, ponieważ wszystkie elementy, które możemy umyć w zmywarce, są nakładane na siebie jeden na drugi w odpowiedniej kolejności, przez co kompletna wyciskarka zajmuje niewiele miejsca. Oryginalne wyciskarki Hurom są sprzedawane tylko w licencjonowanych sklepach.